F1

Egyszerű recept az Olasz Nagydíjra, de ha nem tartod be a leírtakat, kiakadnak az olaszok!

Az Olasz Nagydíj következik a Forma-1-es versenynaptárban, így értelemszerűen olasz ételt hoztam erre a hétre. Nagyon egyszerű, könnyen elkészítheted a vendégeknek, ha együtt néznétek a versenyt vasárnap és alkalomhoz illőt ennétek! 😉

Ha van még olyan étel, amitől az olaszok legalább annyira dühbe jönnek, mint az ananászos pizzától, akkor az a tejszínes Carbonara.

A Carbonara spagettihez ugyanis még véletlenül sem kell tejszín! Nem attól lesz krémes, hanem a tojásról.

A Carbonara a szénbányászokról kapta a nevét (carbon=szén), mivel ők fogyasztották a leggyakrabban, mivel kevés hozzávalóból könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ráadásul nagyon laktató.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 250 g spagetti tészta
  • 3 db tojás sárgája
  • 75 g Parmigiano (parmezán), vagy Pecorino sajt reszelve
  • 25 g húsos szalonna (az eredeti olasz recept szerint guanciale, vagyis tokaszalonna)
  • feketebors
  • olívaolaj
Elkészítés:

Kockázd fel a szalonnát és pirítsd meg.

A spagettit főzd sós vízben al dentére.

Az al dente azt jelenti, hogy „fogkemény”. Ekkor a tészta már nem nyers, de még enyhén kemény a közepe. Ha forró szósz kerül rá, még puhul, így lesz tökéletes. Ha készre főzött tésztára kerül forró ragu, túlpuhulhat a tészta. Az olaszok al dentére főzik a tésztát, amit nagyjából úgy lehet elérni, hogy a tészta zacskóján javasolt főzési időből levonunk 1-2 percet. A javasolt főzési idő a tészta vastagságától is függ, ugyanis a spagettik sem mind ugyanolyanok. A Barilla tésztákon például fel van tüntetve a vastagság. A „klasszikus” spagetti, amit bárhol beszerezhetsz, No5-ös.

Amíg a tészta fő, a tojássárgákat keverd el a sajttal és a tetszőleges mennyiségű borssal.

Ha a tészta al dentére főtt, szedd a lepirított szalonnára, amit már korábban levettél a tűzhelyről és már nem forró. A tészta forró főzővizéből kb egy decit önts a szalonnás tésztára, majd öntsd rá a tojást és kezdd el gyors mozdulatokkal összeforgatni. Így a forró víztől elegendő hőkezelést kap a nyers tojás, ugyanakkor nem lesz „rántottás”, hanem krémes állagú lesz.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórhatsz még rá sajtot.

Buon appetito!

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

A balesete ellenére is elégedett Tsunodával a Red Bull

Hiába a szaúdi második szabadedzéses balesete Yuki Tsunodának, a Red Bull elégedett a teljesítményével. A…

43 perc ago

Tsunoda: „Meg tudom verni Verstappent”

Yuki Tsunoda le tudná győzni Max Verstappent, amint meglesz a tapasztalata. A japán versenyző harmadik…

2 óra ago

Simoncelli édesapja: „Martín tíz centiméterre került attól a ponttól, ahonnan már nincs visszaút”

Paolo Simoncelli őszintén hálás volt, hogy Jorge Martín elkerülte a komolyabb sérüléseket a katari főfutamon.…

4 óra ago

Ugyanaz miatt szenvedhet Hamilton a Ferrrarinál, mint anno Vettel?

Sok hasonlóság van Lewis Hamilton és Sebastian Vettel karrierjében. Mindketten sokszoros bajnokként, hatalmas reményekkel érkeztek…

6 óra ago

Régi arcok, új kamionok az előszezoni teszten Autodrom Mostban

Már csak négy hét van hátra a 2025-ös Goodyear FIA Kamion EB idény misanói szezonnyitójáig,…

8 óra ago

Russell eloszlatta a kételyeket, és kitért Verstappenre is

George Russell válaszolt a szerződése körüli kérdésekre, és röviden kitért Max Verstappen csapatváltására. Ahogyan arról…

10 óra ago