F1

Egyszerű recept az Olasz Nagydíjra, de ha nem tartod be a leírtakat, kiakadnak az olaszok!

Az Olasz Nagydíj következik a Forma-1-es versenynaptárban, így értelemszerűen olasz ételt hoztam erre a hétre. Nagyon egyszerű, könnyen elkészítheted a vendégeknek, ha együtt néznétek a versenyt vasárnap és alkalomhoz illőt ennétek! 😉

Ha van még olyan étel, amitől az olaszok legalább annyira dühbe jönnek, mint az ananászos pizzától, akkor az a tejszínes Carbonara.

A Carbonara spagettihez ugyanis még véletlenül sem kell tejszín! Nem attól lesz krémes, hanem a tojásról.

A Carbonara a szénbányászokról kapta a nevét (carbon=szén), mivel ők fogyasztották a leggyakrabban, mivel kevés hozzávalóból könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ráadásul nagyon laktató.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 250 g spagetti tészta
  • 3 db tojás sárgája
  • 75 g Parmigiano (parmezán), vagy Pecorino sajt reszelve
  • 25 g húsos szalonna (az eredeti olasz recept szerint guanciale, vagyis tokaszalonna)
  • feketebors
  • olívaolaj
Elkészítés:

Kockázd fel a szalonnát és pirítsd meg.

A spagettit főzd sós vízben al dentére.

Az al dente azt jelenti, hogy „fogkemény”. Ekkor a tészta már nem nyers, de még enyhén kemény a közepe. Ha forró szósz kerül rá, még puhul, így lesz tökéletes. Ha készre főzött tésztára kerül forró ragu, túlpuhulhat a tészta. Az olaszok al dentére főzik a tésztát, amit nagyjából úgy lehet elérni, hogy a tészta zacskóján javasolt főzési időből levonunk 1-2 percet. A javasolt főzési idő a tészta vastagságától is függ, ugyanis a spagettik sem mind ugyanolyanok. A Barilla tésztákon például fel van tüntetve a vastagság. A „klasszikus” spagetti, amit bárhol beszerezhetsz, No5-ös.

Amíg a tészta fő, a tojássárgákat keverd el a sajttal és a tetszőleges mennyiségű borssal.

Ha a tészta al dentére főtt, szedd a lepirított szalonnára, amit már korábban levettél a tűzhelyről és már nem forró. A tészta forró főzővizéből kb egy decit önts a szalonnás tésztára, majd öntsd rá a tojást és kezdd el gyors mozdulatokkal összeforgatni. Így a forró víztől elegendő hőkezelést kap a nyers tojás, ugyanakkor nem lesz „rántottás”, hanem krémes állagú lesz.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórhatsz még rá sajtot.

Buon appetito!

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

Barátnője a stabil pont Piastri életében

Oscar Piastri és barátnője, Lily Zneimer gyakran láthatóak együtt az F1-es paddockban. A McLaren ausztrál…

3 óra ago

Történelem íródik a Balaton partján: jön az 1000. Superbike-futam (menetrend)

Több mint harminc év után újra Magyarországra látogat a Superbike-világbajnokság mezőnye, ráadásul különleges pillanatban: a…

5 óra ago

Hamilton állítólag az F1 film sztárjával jár

A Ferrari Forma-1-es pilótája, Lewis Hamilton állítólag az "F1” filmen vele együtt dolgozó brit popénekesnővel,…

7 óra ago

Lukács Tamás pontokat és sok tapasztalatot hozott a brnói versenyhétvégéről

2020 után a BRNO ismét helyet kapott a MotoGP és a Northern Talent Cup versenynaptárjában.…

8 óra ago

Montoya elmondta, hogy szerinte mi vetett véget Ricciardo F1-es karrierjének

A sokszoros futamgyőztes és közkedvelt Daniel Ricciardo 250 futam és egy rövid visszatérés után tavaly…

9 óra ago

Újra lesz Jet-Ski Sztár Kupa – autóversenyzőkkel

Közel másfél évtized után, augusztus 7-én újra lesz Magyarországon Jet-Ski Sztár Kupa. Ezen celebek, influenszerek,…

10 óra ago