F1

Egyszerű recept az Olasz Nagydíjra, de ha nem tartod be a leírtakat, kiakadnak az olaszok!

Az Olasz Nagydíj következik a Forma-1-es versenynaptárban, így értelemszerűen olasz ételt hoztam erre a hétre. Nagyon egyszerű, könnyen elkészítheted a vendégeknek, ha együtt néznétek a versenyt vasárnap és alkalomhoz illőt ennétek! 😉

Ha van még olyan étel, amitől az olaszok legalább annyira dühbe jönnek, mint az ananászos pizzától, akkor az a tejszínes Carbonara.

A Carbonara spagettihez ugyanis még véletlenül sem kell tejszín! Nem attól lesz krémes, hanem a tojásról.

A Carbonara a szénbányászokról kapta a nevét (carbon=szén), mivel ők fogyasztották a leggyakrabban, mivel kevés hozzávalóból könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ráadásul nagyon laktató.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 250 g spagetti tészta
  • 3 db tojás sárgája
  • 75 g Parmigiano (parmezán), vagy Pecorino sajt reszelve
  • 25 g húsos szalonna (az eredeti olasz recept szerint guanciale, vagyis tokaszalonna)
  • feketebors
  • olívaolaj
Elkészítés:

Kockázd fel a szalonnát és pirítsd meg.

A spagettit főzd sós vízben al dentére.

Az al dente azt jelenti, hogy „fogkemény”. Ekkor a tészta már nem nyers, de még enyhén kemény a közepe. Ha forró szósz kerül rá, még puhul, így lesz tökéletes. Ha készre főzött tésztára kerül forró ragu, túlpuhulhat a tészta. Az olaszok al dentére főzik a tésztát, amit nagyjából úgy lehet elérni, hogy a tészta zacskóján javasolt főzési időből levonunk 1-2 percet. A javasolt főzési idő a tészta vastagságától is függ, ugyanis a spagettik sem mind ugyanolyanok. A Barilla tésztákon például fel van tüntetve a vastagság. A „klasszikus” spagetti, amit bárhol beszerezhetsz, No5-ös.

Amíg a tészta fő, a tojássárgákat keverd el a sajttal és a tetszőleges mennyiségű borssal.

Ha a tészta al dentére főtt, szedd a lepirított szalonnára, amit már korábban levettél a tűzhelyről és már nem forró. A tészta forró főzővizéből kb egy decit önts a szalonnás tésztára, majd öntsd rá a tojást és kezdd el gyors mozdulatokkal összeforgatni. Így a forró víztől elegendő hőkezelést kap a nyers tojás, ugyanakkor nem lesz „rántottás”, hanem krémes állagú lesz.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórhatsz még rá sajtot.

Buon appetito!

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

F2: Fornaroli és Browning tündökölt Monzában

A Formula 2 monzai hétvégéjén két egészen különböző futamot láthatott a közönség: Leonardo Fornaroli megszerezte…

4 óra ago

Izgalmas szezonzárón van túl a Formula 3 mezőnye

Bár a bajnokavatás már korábban megtörtént, izgalmas hétvégét hozott a Formula 3 monzai hétvégéje, mely…

5 óra ago

Bearman és Bortoleto megjegyzést kaptak, mert nem modell barátnőjük van

A Haas brit verenyzője, Ollie Bearman, és a Kick Sauber újonca, Gabriel Bortoleto, kellemetlen kérdést…

6 óra ago

A McLaren a boxban tolt ki Norrisszal, Verstappen így nevetve nyert Monzában

Az Olasz Nagydíj rajtját követően olyan közel volt egymáshoz Max Verstappen és Lando Norris, mint…

7 óra ago

Razgatlıoğlu teljesen más dimenzióban – zsinórban tizenkettedik győzelmét aratta

Razgatlıoğlu egészen elképesztő dominanciát mutatott a Magny-Cours-i második futamon. Utcahosszal nyert Bulega előtt.  Toprak Razgatlıoğlu…

8 óra ago

Márquezt csak Márquez tudta megverni Barcelonában, Misanóban még nem lesz bajnokavatás

Álex Márquez tökéletes teljesítményt nyújtott a barcelonai főfutamon és maga mögött tudta tartani testvérét, így…

9 óra ago