F1

Egyszerű recept az Olasz Nagydíjra, de ha nem tartod be a leírtakat, kiakadnak az olaszok!

Az Olasz Nagydíj következik a Forma-1-es versenynaptárban, így értelemszerűen olasz ételt hoztam erre a hétre. Nagyon egyszerű, könnyen elkészítheted a vendégeknek, ha együtt néznétek a versenyt vasárnap és alkalomhoz illőt ennétek! 😉

Ha van még olyan étel, amitől az olaszok legalább annyira dühbe jönnek, mint az ananászos pizzától, akkor az a tejszínes Carbonara.

A Carbonara spagettihez ugyanis még véletlenül sem kell tejszín! Nem attól lesz krémes, hanem a tojásról.

A Carbonara a szénbányászokról kapta a nevét (carbon=szén), mivel ők fogyasztották a leggyakrabban, mivel kevés hozzávalóból könnyen és gyorsan elkészíthető étel, ráadásul nagyon laktató.

Hozzávalók 2 személyre:
  • 250 g spagetti tészta
  • 3 db tojás sárgája
  • 75 g Parmigiano (parmezán), vagy Pecorino sajt reszelve
  • 25 g húsos szalonna (az eredeti olasz recept szerint guanciale, vagyis tokaszalonna)
  • feketebors
  • olívaolaj
Elkészítés:

Kockázd fel a szalonnát és pirítsd meg.

A spagettit főzd sós vízben al dentére.

Az al dente azt jelenti, hogy „fogkemény”. Ekkor a tészta már nem nyers, de még enyhén kemény a közepe. Ha forró szósz kerül rá, még puhul, így lesz tökéletes. Ha készre főzött tésztára kerül forró ragu, túlpuhulhat a tészta. Az olaszok al dentére főzik a tésztát, amit nagyjából úgy lehet elérni, hogy a tészta zacskóján javasolt főzési időből levonunk 1-2 percet. A javasolt főzési idő a tészta vastagságától is függ, ugyanis a spagettik sem mind ugyanolyanok. A Barilla tésztákon például fel van tüntetve a vastagság. A „klasszikus” spagetti, amit bárhol beszerezhetsz, No5-ös.

Amíg a tészta fő, a tojássárgákat keverd el a sajttal és a tetszőleges mennyiségű borssal.

Ha a tészta al dentére főtt, szedd a lepirított szalonnára, amit már korábban levettél a tűzhelyről és már nem forró. A tészta forró főzővizéből kb egy decit önts a szalonnás tésztára, majd öntsd rá a tojást és kezdd el gyors mozdulatokkal összeforgatni. Így a forró víztől elegendő hőkezelést kap a nyers tojás, ugyanakkor nem lesz „rántottás”, hanem krémes állagú lesz.

Tálaláskor locsold meg egy kevés olívaolajjal, és szórhatsz még rá sajtot.

Buon appetito!

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

Bottas felajánlotta magát a Red Bullnak

Továbbra is problémát jelent a Red Bullnak, hogy megtalálja azt a versenyzőt, aki Verstappen oldalán…

13 perc ago

F1-es puzzle, nehezített terep: 130 darabból rakhatod ki a mezőny 21. tagját

A mai puzzle már az ebben a hónapban a mozikba kerülő F1-es filmre (F1: The…

2 óra ago

A Brit Nagydíj után Bezzecchi próbálta vígasztalni Quartararót

Együttérző volt Marco Bezzecchi Fabio Quartararóval a leintés után. Drámai versenyt hozott a két héttel…

12 óra ago

Stroll sérülése „kamu”, és ez már F1-es távozásának az előkészítése?

Az Aston Martin kanadai versenyzője, Lance Stroll rövid távú jövője kérdésessé vált, miután visszalépett a…

14 óra ago

A Cadillac nem biztos, hogy újonc versenyzőt szeretne

A Forma-1-ben jártas személyek szerint a Cadillacnek nem újonc versenyzővel kellene indulnia jövőre, ami alapot…

16 óra ago

Szóba jött Martín visszatérésének a dátuma, de nem fog mindenáron motorra ülni

Pozitív fejleményeket közölt az Aprilia Jorge Martín állapotával kapcsolatban, akinek a visszatérése közeleg. A tavalyi…

18 óra ago