Ha Amerika és kaja, akkor a legtöbbeknek a hamburger ugrik be először. Így az Egyesült Államok Nagydíja alkalmából hamburger receptet hoztuk a hétvégére. Még van idő beszerezni a hozzávalókat!
Hozzávalók kb 2 bucihoz:
- 130 ml tej
- 1 teáskanál kristálycukor
- 12 g élesztő
- 250 g liszt
- 25 g vaj
- 25 g porcukor
- 1 teáskanál só
- 1 tojás sárgája
- 1 egész tojás a tetejét megkenni
A tejet langyosítsd meg, de forró ne legyen. Tedd bele a cukrot, és morzsold bele az élesztőt, majd tedd félre, míg felfut.
Mérd ki egy tálba a lisztet, a puha vajat, a porcukrot, a sót és a tojássárgáját. Majd add hozzá az élesztős-cukros tejet és alaposan gyúrd össze, míg egynemű, ruganyos tészta nem lesz belőle.
Ezt követően tedd félre és letakarva, meleg helyen hagyd megkelni.
Ha a tészta jól megnőtt, oszd 4 részre, formálj belőle golyókat, majd egy sütőpapírral bélelt tepsin a golyókat lapogasd ki kb 1,5-2 ujjnyi magas korongokká. Takard le és hagyd még félórát pihenni.
Ez után kend meg a tetejüket a felvert egész tojással, majd ha akarod, szórd meg szezámmaggal őket.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb 20 percig sütjük, míg szép barna nem lesz a tetejük.
Hozzávalók a húspogácsákhoz:
- 500 gramm sertés, vagy marhahús darálva
- só
- bors
- 1 evőkanál oregano
- 1 felvert tojás
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
A hozzávalókat gyúrd egybe, majd tedd félre egy órára, de még jobb, ha már előző este összekészíted és éjszakára hűtőbe teszed.
A bucihoz hasonlóan a fűszeres húsból is gyúrj gombócokat, és lapogasd el – nem túl vékonyra – egy tepsin, majd előmelegített sütőben, 200 fokon süssük 30 percig, majd fordítsuk meg őket és további 15 percig, de az attól is függ, mennyire vastagok a húspogácsák.
További hozzávalók az összeállításhoz:
- cheddar sajt
- jégsaláta
- paradicsom
- kovászos uborka
- lilahagyma
- ketcup, mustár, majonéz, és/vagy bármilyen szimpatikus szósz
A hamburger összeállításához vágd ketté egy bucit, az alsó felére tegyél egy szelet salátát, majd cheddar sajtot, és tegyél rá egy még meleg húspogácsát. Erre jöhet a felkarikázott paradicsom, szeletekre vágott uborka, a hagyma és a szószok.