F1

Átjönnek a barátok F1-et nézni, és nem tudod mit adj nekik enni? Ezt!

A legtöbb Forma-1-es versenyhelyszínhez már találtok receptet itt a Motorsportol.hu-n, de Azerbajdzsán még hiányzott. Ezt most pótoljuk!

Ez egy azeri péksütemény, a Badambura. alapvetően diós töltelékkel, de valójában azzal töltöd, amivel csak szeretnéd. Nem nehéz elkészíteni, és remek vendégváró is lehet, ha például áthívnád a barátaidat, hogy közösen nézzétek a hétvégi versenyt.

Az alábbi receptből nekem 10 kisebb darab lett.

Hozzávalók a tésztához:

  • 12 g élesztő
  • 75 ml tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 25 dkg liszt
  • 25 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g tejföl
  • 1 csipet só

Ezen kívül szükség lesz kb 25 g olvasztott vajra, és a tetszőleges töltelékre. Ez jelen esetben 25g darált dió 12 g porcukorral. (Ha eleve cukrozott, előre ledarált diót veszel, akkor nem kell további cukrot adni hozzá!)

Elkészítés:

A tejet a cukorral melegítsd meg mikróba, de ne legyen forró! Morzsold bele az élesztőt és tedd félre. Amíg az élesztő felfut, mérd ki egy tálba a tészta további hozzávalóit. Miután az élesztő felfutott (feljön a tej tetejére, mint egy barna hab), öntsd azt is a tészta hozzávalóihoz. Kézzel, vagy robotgéppel gyúrj az egészből szép, sima felületű tésztát.

Ha ez megvan, takard le egy tiszta konyharuhával és keleszd a duplájára. Ez elektromos sütőben, kelesztő funkcióval, 36 fokon kb félóra. Ha a hagyományos módon meleg takaró alá dugod, ez az idő változhat, érdemes néha ránézni.Ha a tészta szépen megnőtt, oszd el 5 egyenlő részre és formázz belőle golyókat. Ezeket a golyókat egyessével nyújtsd ki vékonyra (kör alakúra), olyan lesz, mint egy palacsinta, vagy tortilla lap.Tedd egy tányérra vagy sütőpapírra az első kinyújtott lapot, ezt kend meg teljes felületén olvasztott vajjal, majd tedd rá a következő lapot, azt is kend meg vajjal, tedd rá a következő lapot, és így tovább. Ez a vajjal kenés azért fontos, mert sütéskor így fognak szépen elválni egymástól a rétegek és lesz látványosabb a péksüti.

Ha minden lapot, vajjal „elválasztva” egymásra tettél, vékonyan kend meg a tetejét, az utolsót is, majd az egészet tekerd fel, mint egy piskótatekercset. Szeleteld fel 1,5-2 ujjnyi vastag „csigákra” (nekem 10 db lett).

A csigákat fektesd el, a közepét nyomkodd be, hogy egy kis csónakot kapj. Tegyél bele egy kis tölteléket, majd csipkedd össze a töltelék fölött a tésztát, hogy bent maradjon. Majd a csipkedéssel lefelé helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe. Miután ezt mindegyikkel megtetted, előmelegített sütőben, 170 fokon süsd kb 20 percig, míg a felülete elkezd enyhe barna színt kapni.

Hagyd kihűlni, majd porcukorral szórva (elhagyható) tálald! 🙂

További „Forma-1-es” recepteket ide kattintva találsz!

Ha elkészíted, ne felejtsd el megosztani velünk valamelyik közösségi oldalon (jelöld be a @motorsportol.hu-t)! 😉

Fotó: Tajthi Andrea
Fotó: Tajthi Andrea
Fotó: Tajthi Andrea
Fotó: Tajthi Andrea
Fotó: Tajthi Andrea
Fotó: Tajthi Andrea
Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

Jó pár név beugrana a Red Bullba, ha Verstappent eltiltanák

A tűzzel játszik Max Verstappen, közel az eltiltáshoz, amit néhány pilóta üdvözölne. Ahogyan arról beszámoltunk,…

2 óra ago

Bagnaia szerint Aragón kifoghat Márquezen, melyből ő profitálhat

Az utóbbi két MotoGP-versenyen nulla pontot szerző Pecco Bagnaia fordulatot szeretne elérni. Az állandó körülmények,…

3 óra ago

Az utolsó szó Marc Márquezé volt az időmérőn, körrekord döntötte el a pole-t

Izgalmas időmérő edzést láthattunk, ahol Marc Márquez nem adta könnyen magát, körrekorddal hagyta maga mögött…

4 óra ago

George Russell következő állomása az Aston Martin? Új pletyka ütötte fel a fejét

A legfrissebb szóbeszéd szerint az Aston Martin (is) érdeklődik a Mercedes versenyzője, George Russell iránt…

6 óra ago

Komoly fejlesztésekkel készül még idén a Sauber

Nico Hülkenberg lévén szenzációs, ötödik helyet ért el a svájci kicsapat Barcelonában. A sereghajtónak titulált…

8 óra ago

Miért vált divatsporttá a Forma-1? A modern rajongói kultúra árnyoldalai

Az elmúlt években a Forma-1 új aranykorát éli – legalábbis nézettség és népszerűség szempontjából. A…

10 óra ago