A Forma-1-es versenyzők teljesítménye nem csupán az autójukon, és saját természetes tehetségükön múlik, hanem a szigorú étrendjükön is.
A tésztaételek gyakran szerepelnek a versenyzők étrendjében, hiszen könnyen emészthetők, segítenek az energiszint fenntartásában és segítenek az izmok regenerálódásában is.
Számos versenyző a kedvenc ételének is különféle tésztafogásokat nevez meg.
Tésztát nevezett meg kedvenc ételének többek között Ayrton Senna, Michael Schumacher, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen sőt a holland konyha mellett Max Verstappen is a tésztákat nevezte meg kedvencnek.
A pasta aglio e oilo is szerepelt Schumacher kedvencei közt. Sőt 2003-ban egy Vodafone sajtóeseményen el is készítette azt. Ennek a tésztaételnek a receptjét hozuk most el a tészta világnapja alkalmából, egy kis csavarral: házi tésztával!
Házi tészta hozzávalói:
- Annyiszor 100 gramm finomliszt, ahány tojás
vagy
- Annyiszor 50 ml víz, ahányszor 100 gramm durumliszt
A tészta hozzávalóit gyúrd sima tésztává (először száraznak és morzsalékosnak tűnhet, de össze fog állni).
Ha tésztagéppel készíted, a tésztát szeleteld kb ujjnyi vastagra, és előbb a gép 1-es fokozatán nyújtsd ki őket, majd. Majd ezt ismételd 2-es, 3-as, stb. fokozaton, míg kb 1-1,5 mm vékony nem lesz. ez után már lehet is „darabolni” a gép szélesmetélt készítő funkciójával.
Ha nem géppel készíted, akkor nyújtsd ki 1-1,5 mm vékonyra nyújtófával, téglalap formára, amelynek egyik oldala kb. 30 cm
Hozzávalók 2 főre:
- 160 g spagetti vagy tagliatelle (szélesmetélt) tészta
- 2-3 ek olívaolaj
- 2 nagyobb gerezd fokhagyma
- chilipehely
- só
- bors
- friss petrezselyem
- kemény sajt
A tésztát főzd al dentére (ne főzd túl, legyen enyhén „kemény” ha ráharapsz, de már ne legyen nyers) sós vízben. Ha ez kész, szűrd le a tésztát és tedd félre, de még ne öntsd ki a tészta főzővizét.
Amíg fő, a fokhagymát vágd vagy zúzd apró darabokra, és apírts fel egy kisebb csokor petrezselymet.
Ha a tészta kész, a fokhagymát enyhén pirítsd meg az olívaolajon. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Adj hozzá tetszőleges mennyiségű chilipelyhet, attól függően, hogy mennyire szereted a csípőset, és szórj hozzá kb fél kávéskanálnyi sót, és kb. ugyanennyi őrölt borsot, majd add hozzá a petrezselymet is.
Alaposan forgasd bele az olajos keverékbe a tésztát, és ezzel el is készült.
Szedd tányérra, majd reszelj, vagy szeletelj rá (nagyon vékony dabarokat) sajtot és díszítsd még petrezselyemmel.