F1

Schumacher és a fél F1-es mezőny is ezt eszi: Recept a tészta világnapjára

A Forma-1-es versenyzők teljesítménye nem csupán az autójukon, és saját természetes tehetségükön múlik, hanem a szigorú étrendjükön is.

A tésztaételek gyakran szerepelnek a versenyzők étrendjében, hiszen könnyen emészthetők, segítenek az energiszint fenntartásában és segítenek az izmok regenerálódásában is.

Számos versenyző a kedvenc ételének is különféle tésztafogásokat nevez meg.

Tésztát nevezett meg kedvenc ételének többek között Ayrton Senna, Michael Schumacher, Nico Rosberg, Kimi Räikkönen sőt a holland konyha mellett Max Verstappen is a tésztákat nevezte meg kedvencnek.

A pasta aglio e oilo is szerepelt Schumacher kedvencei közt. Sőt 2003-ban egy Vodafone sajtóeseményen el is készítette azt. Ennek a tésztaételnek a receptjét hozuk most el a tészta világnapja alkalmából, egy kis csavarral: házi tésztával!

Embed from Getty Images

Házi tészta hozzávalói: 

  • Annyiszor 100 gramm finomliszt, ahány tojás

vagy

  • Annyiszor 50 ml víz, ahányszor 100 gramm durumliszt

A tészta hozzávalóit gyúrd sima tésztává (először száraznak és morzsalékosnak tűnhet, de össze fog állni).

Ha tésztagéppel készíted, a tésztát szeleteld kb ujjnyi vastagra, és előbb a gép 1-es fokozatán nyújtsd ki őket, majd. Majd ezt ismételd 2-es, 3-as, stb. fokozaton, míg kb 1-1,5 mm vékony nem lesz. ez után már lehet is „darabolni” a gép szélesmetélt készítő funkciójával.

Ha nem géppel készíted, akkor nyújtsd ki 1-1,5 mm vékonyra nyújtófával, téglalap formára, amelynek egyik oldala kb. 30 cm

Hozzávalók 2 főre:

  • 160 g spagetti vagy tagliatelle (szélesmetélt) tészta
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 2 nagyobb gerezd fokhagyma
  • chilipehely
  • bors
  • friss petrezselyem
  • kemény sajt

A tésztát főzd al dentére (ne főzd túl, legyen enyhén „kemény” ha ráharapsz, de már ne legyen nyers) sós vízben. Ha ez kész, szűrd le a tésztát és tedd félre, de még ne öntsd ki a tészta főzővizét.

Amíg fő, a fokhagymát vágd vagy zúzd apró darabokra, és apírts fel egy kisebb csokor petrezselymet.

Ha a tészta kész, a fokhagymát enyhén pirítsd meg az olívaolajon. Vigyázz, hogy ne égjen meg!
Adj hozzá tetszőleges mennyiségű chilipelyhet, attól függően, hogy mennyire szereted a csípőset, és szórj hozzá kb fél kávéskanálnyi sót, és kb. ugyanennyi őrölt borsot, majd add hozzá a petrezselymet is.

Alaposan forgasd bele az olajos keverékbe a tésztát, és ezzel el is készült.

Szedd tányérra, majd reszelj, vagy szeletelj rá (nagyon vékony dabarokat) sajtot és díszítsd még petrezselyemmel.

 

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

Ezért lehetetlen lemásolni Marc Márquezt – egy bennfentes szemszögéből

Marc Márquez nevét már most a MotoGP történetének legnagyobbjai között emlegetik – és nem véletlenül.…

3 óra ago

Piastri beállította Senna házi rekordját a McLarennél

Oscar Piastri a Spanyol Nagydíjon elért győzelmével beállította Ayrton Senna nyolc egymást követő Forma-1-es dobogós…

5 óra ago

Az összeomlott Stroll helyére ideiglenesen meglepő nevet igazolhat az Aston Martin

Az Aston Martin a Spanyol Nagydíjon ünnepelhette a szezonban még csak a negyedik pontszerzését. Fernando…

7 óra ago

Verstappent ki kellett volna zárni a futamról Rosberg szerint

Enyhe büntetést kapott Max Verstappen a George Russell elleni incidense miatt, így gondolja Nico Rosberg.…

9 óra ago

Felemás hétvége a Ferrarinál: Hamilton csalódott, Leclerc elégedett

A Spanyol Nagydíj után Lewis Hamilton letört volt, Charles Leclerc nagyon örült az elért harmadik…

11 óra ago

Heti motorsport kérdés: szavazz a kedvenc bajnokságaiddra!

Újabb hétfő, újabb kérdés a Motorsportol.hu olasóihoz. Ehhez a kérdéshez a Kamion Eb hétvégi, szlovákiai…

12 óra ago