Alapvetően is nagyon szeretem az olasz tésztaételeket, leginkább a „nagy klasszikusokat”. Így miután nemrégiben a frissen a Ferrarihoz igazolt Lewis Hamilton elárulta, hogy a pizzán túl, mi a kedvenc olasz étele, gondoltam dobok hozzá nektek egy receptet, mert amúgy is nagyon szeretem. Ez az Arrabiata Penne.
A recept előnye, hogy egyszerű, mint a faék, kevés hozzávaló kell hozzá, gyorsan elkészül és akár „kolis kajának” is elmegy: pici konyhában, kamaszként is könnyen elkészíthető. Ráadásul ha a hozzávalók árát leosztjuk egy főre, nagyjából 600 forintból kihozható, ha nem a legdrágább verzióját vesszük az alapanyagoknak.
Most ennek tükrében vásároltam hozzá én is, a Lidlben (ez nem reklám!).
Hozzávalók 2 főre:
- 240 g penne tészta: 465 forint volt a fél kiló. Ebből a két adagnyi 223 forint.
- 240 g hámozott paradicsom (1 konzerv): ezt 349 forintért vettem
- 1 nagy gerezd fokhagyma: Ezt én most nem vettem, mert volt, de egy fej ára kb. 80 forint, így egy gerezd kb 8 forint költséget jelent
- kb. 2 kávéskanálnyi chilipehely: Ezt sem vettem most, mert volt otthon. A zacskós kiszerelésűek kb. 250 forint körül vannak, ebből 2 kávéskanál kb. 50 forintra jön ki
- 6 levél bazsalikom: Friss növényt vettem most, 699 forintért. Nehéz ebből megmondani, hogy ebből hány forint lenne 6 levél, de aligha több 100 forintnál
- 2 evőkanál olívaolaj: 0.75 literes üveggel a Primadonna márkájú extra szűz olívaolaj 2999 forint volt, mikor legutóbb vettem. 2 evőkanál költsége kb. 120 forint.
- Nagy csipet tengeri só: Egy kiló tengeri só ára 400-500 forint körül van. Egy nagy csipet kb. 1-2 forint ebből.
- Tetejére eredetileg Pecorino Romano sajtot szórnak, de ha olcsósítunk, bármilyen „olasz típusú” kemény sajt jó. A Pilos márkájú „extra kemény sajt” 1049 forint volt most. Két tálnyi ételre szórt mennyiség kb. 200 forintra jön ki.
Ha semmi nincs otthon és most veszed meg, az összköltség kb 6400-6500 forint.
Az étel elkészítése 2 főre: kb. 1100 forint, melyből következik, hogy egy adag ára kb. 550 forint. Ha kicsit drágábban számolunk is kijöhet 600 forintból.
Az olívaolajat melegítsd fel, dobd rá a zúzott, vagy apróra vágott fokhagymát és hagyd míg elkezd sisteregni. Csak arra figyelj, hogy ne égjen meg.
Ha már sistereg, ráboríthatod a hámozott paradicsomot. Utána azt egy krumplinyomóval, vagy villával nyomkodd szét (vigyázva, hogy az edényedet ne karcold meg!).
Ez után sózd meg és add hozzá a felaprított bazsalikom leveleket.
Alacsony fokozatón főzd tovább a paradicsomos szót, míg a zacskón feltüntetett módon és ideig megfőzöd a tésztát.
Ha a tészta megfőtt, szedd tányérra, kanalazz rá a paradicsomos szószból, majd reszelj rá sajtot és esetleg dekoráld még bazsalikom levéllel.
Jó étvágyat! 🙂
Ui.: Ez így egy vegetáriánus étel, de ha elhagyod a sajtot és durum tésztát veszel, akkor a vegán étrendben is megállja a helyét, Hamilton bizonyára így fogyasztja.