Pepita, avagy „kockás zászlós” tortát sütni motorsport rajongóknak közel sem nehéz feladat! Elárulom, hogy csináld!
Ez valójában nem más, mint 2 piskóta (egy sima és egy kakaós) és kész. Ezen kívül célszerű használni hozzá/bele valamilyen lekvárt, Nutellát, vagy bármilyen szimpatikus krémet.
A sima piskóta hozzávalói:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
A kakaós piskóta hozzávalói:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál kristálycukor
- 5 evőkanál liszt
- 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 csipet só
- 1 kávéskanál sütőpor
Mindkét piskóta esetén válaszd szét a tojásokat, a fehérjéket kezdd el habbá verni. Mikor már kezd habosodni, add hozzá a cukrot, és habverőzd tovább, míg kemény hab nem lesz belőle.
A tojássárgákat verd fel, add hozzá a sót és a sütőport és keverd jól össze. A sárgás keverékhez adj egy kicsit a fehérje habból, hogy fellazuljon, majd óvatos mozdulatokkal keverd bele az összes fehérje habot.
Végül forgasd bele a lisztet, illetve a kakaós piskóta esetén a kakaóport is.
A két piskóta tésztáját öntsd 1-1, kb 20 cm átmérőjű kerek tortaformába (ha nincs kettő, akkor egymás után süsd meg őket). Előmelegített sütőben 170 fokon süsd kb 40 percig (alsó-felső sütés).
Ha elkészült hagyd a formában kihűlni.
Ha mindkét piskóta kisült és kihűlt, előbb vízszintesen vágd ketté őket, így végül lesz 2 sima és 2 kakaós piskótalapod.
Mind a négyet négy-négy koncentrikus körré vágjuk (mutatom alább képeken). Ehhez segítségedre lehet 3 különböző átmérőjű tál/tányér/pohár, amit körülvághatsz. A lényeg, hogy a kapott körgyűrűk vastagsága lehetőleg ugyanakkora legyen.
Ha mind a négy piskótalapot felkarikáztad, helyezd egy tányérra az egyik legnagyobb sima karikát. Majd helyezz bele egy egyel kisebb kakaós karikát. Abba egy egyel kisebb sima karikát, majd helyezz a közepére egy legkisebb kakaós darabot.
Az így kapott tarka „alapot” kendd meg lekvárral, vagy amivel szeretnéd. Majd a korábbi karikázást ismételd meg a tetején de ezútal egy kakaós legnagyobb karikájával kezdd, és simával fejezd be a közepén. Ismét kendd meg, majd újból és külső nagy sima karikával kezdődő négyes jön, ez után ismét kendd meg, majd jön az utolós emelet: kívülre nagy kakaós karika, bele sima, bele kakaós karika, legbelülre pedig sima darab.
Akár be is vonhatod az egészet olvasztott csokival, vagy valamilyen krémmel. A lényeg, hogy felszeleteléskor pepita szeletet kapsz.
Amit én hibáztam, hogy kevés töltelék lekvárt használtam és hagyhattam volna összeállni legalább fél napot szeletelés előtt, talán kevésbé estek volna szét a kockák.