Még tavaly, a Ferrari jóvoltából kóstoltam ezt a tortát. Vagy legalábbis feltételezem, hogy ez volt az.
A Ferrari Challenge járt a Balaton Park Circuiten, az olaszok pedig nagyon kitettek magukért a vendéglátás terén. Igazi, autentikus olasz kajákkal jöttek, még saját pizzasütő kemencét is vittek magukkal a pályára.
Megkóstoltunk egy mogyorós tortát, amiről ránézésre azt gondoltam, hogy kissé száraz, de egyrészt fagyi körítés volt hozzá, és közel sem volt száraz, sőt. Én teljesen odáig voltam, mert egyébként nem rajongok a diós-mogyorós-stb. süteményekért.
Böngésztem tehát egy ideig, hogy pontosan miféle volt ez a torta, és 90%-os bizonyossággal mondom, hogy a Torta di Nocciole volt az, tehát nemes egyszerűséggel: Olasz mogyorótorta. A Forma-1-es Olasz Nagydíj hétvégéjére kiváló!
Hozzávalók
(20 cm átmérőjű tortaformához):
- 115 g finomliszt
- 100 g mogyoró, pirítva és lehéjazva (nem földimogyoró!)
- 2 teáskanál reszelt narancshéj
- 1 (nem púpos) teáskanál sütőpor
- negyed teáskanál só
- 85 g szobahőmérsékletű vaj
- 110 g kristálycukor
- 2 tojás
- 130 ml tej
- 40 gramm extra szűz olívaolaj
Elkészítés
A mogyorót tedd aprítógépbe és daráld le.
A darált mogyoróhoz add hozzá a lisztet, mogyorót, narancshéjat, sütőport és sót, majd keverd el.
Egy másik tálban keverd össze a tejet az olívaolajjal.
Robotgéppel habosítsd a vajat a cukorral. Add hozzá a tojásokat egyenként és keverd tovább.
A vajas keverékhez add hozzá a száraz anyagokat és a tejes-olajos keveréket és keverd homogénné.
Öntsd a masszát (massza, nem Massa! 😀 ) a formába.
Süsd 180 fokon kb. 28–30 percig (tűpróba! akkor jó, ha csak néhány morzsa tapad a beleszúrt fogpiszkálóra/villára).
Hűtsd a formában hagyva 10 percig, majd rácsra borítva hűtsd teljesen ki.
Tálald fagyival.
Egyszerű recept az Olasz Nagydíjra, de ha nem tartod be a leírtakat, kiakadnak az olaszok!