Receptek

Így készíts az F1-es Kanadai Nagydíjra Montreal bagelt!

Szeretnél valami alkalomhoz illő ételt készíteni a Kanadai Nagydíj hétvégéjére? Akkor van számodra egy javaslatunk!

Úgy tartják, hogy az első bagelt 1683-ban sütötték Bécsben, ajándékba a lengyel királynak, majd gyorsan terjedni kezdett. Lengyelországban várandós nőknek is adták ajándékba, hogy szerencsét hozzon és egészséges gyermek szülessen.

Az 1920-as években a zsidó bevándorlóknak köszönhetően terjedt el az Egyesült Államokban és vált rendkívül népszerűvé ez a pékáru. De nem csak az Egyesült Államokban, hanem az egész amerikai kontinensen közkedvelt. Olyannyira, hogy van külön kanadai verziója is.

Montreal bagel vékonyabb, nagyobb lyuk van a közepén és édesebb is, mivel sütés előtt mézes vízben fürösztik a tésztát.

Mire lesz szükséged, ha a Kanadai Nagydíj hétvégéjén ezt a kanadai bagelt szeretnéd elkészíteni?

Hozzávalók:
  • 235 g langyos víz
  • 2 teáskanál juharszirup (mézzel helyettesíthető)
    2 teáskanál instant élesztő
  • 440 g liszt (legjobb BL 80-as kenyérliszttel, de sima liszttel is működik)
  • 1 teáskanál só
  • tetszőleges magvak (szezámmag, mák, chia mag, stb)
  • A vízfürdőhöz további 45 g méz

A langyos vizet, a juharszirupot (vagy mézet), az élesztőt, a sót és a lisztet gyúrd egynemű, sima, rugalmas tésztává. Ha túl ragacsosnak tűnik gyúrás után is, adj még hozzá egy kis lisztet. Ha ez megvan, takard le és várd meg míg meleg helyen a duplájára kel.

Miután megkelt, oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és mindegyiket gyúrd golyóvá. A golyók közepébe mélyeszd bele a hüvelykujjaidat, míg át nem lyukad, így könnyen kialakíthatod a gyűrű formát. Itt megnézheted, hogyan.

Ha mind a 8-at megformáztad, takard le őket és hagyd még dagadni őket egy kicsit. Addig egy magas falú edényben forralj kb 3 liter vizet, amihez hozzáadod a 45 g mézet.

Ha felforrt a víz, vedd vissza egy kicsit a hőfokot, ne lobogjon nagyon a víz. Közben melegítsd elő a sütőt 230 fokra.

Ezt követően tegyél a vízbe egyszerre annyi bagelt, amennyi kényelmesen elfér a víz tetején, és hagyd benne őket 1 percig az egyik, majd 1 percig a másik oldalukkal felfelé. Ez után egy szűrőkanál segítségével szedd ki őket egy sütőpapíírral bélelt tepsire, szórd meg a tetejüket magokkal, majd süsd őket kb 20 percig, míg a tészta aranybarna nem lesz.

Vízszintesen kettévágva kiváló szendvics alap.

Jó étvágyat! 🙂

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Recent Posts

Maratoni közvetítés a történelmi MotoGP magyar nagydíjról: az ARENA4 50 fős stábbal és helyszíni stúdióval készül a hétvégére

Ötven fős stábbal, közel 30 órányi közvetítést sugároz az ARENA4, MAX4 és a NET4+ a…

8 óra ago

A Red Bull visszaszerezné azt a versenyzőt, akit még Horner rúgott ki

Max Verstappen nemrég cáfolta azokat a pletykákat, miszerint a következő szezon előtt elhagyná a Red…

10 óra ago

Óriási megtiszteltetés érte a hazájában Piastrit

Oscar Piastriról nevezik el a tribünt az Ausztrál Nagydíjon jövő évtől, ami a McLaren pilóta…

12 óra ago

Hatalmas izgalmakat hozott a HunGarian Baja – Várpalotán és környékén

A 2025-ös HunGarian Baja két napja rendkívüli izgalmakat hozott a Várpalota melletti katonai lőtéren kialakított…

14 óra ago

Előkerült egy újabb fotó: Wolffék hajóján nem csak Verstappen volt ott!

Már korábban is sejteni lehetett, hogy Max Verstappen és Toto Wolff találkoztak az utóbbi luxushajóján…

16 óra ago

Felrobban a dühtől Bagnaia: Rászólt a Ducatira

Hiába ült a Red Bull Ring trónján Francesco Bagnaia az elmúlt években, idén Marc Márquez…

18 óra ago