Az arabok közismerten szeretik a teát, ráadásul a meleg időjárás ellenére is forrón, de legalábbis melegen fogyasztják azt. Ennek oka, hogy a meleg ital hatására a szervezetünk hatékonyabban kezdi hűteni magát.
Így hát a Katari Nagydíj hétvégéjére nem étel, hanem ital receptet hoztam. Ez a Karak Chai, egy nagyon fűszeres, nagyon édes, kis tejjel kiegészített fekete tea.
Hozzávalók, kb 2 adagra:
- 2 evőkanál cukor (mondtam, hogy édes!)
- 5 dl víz
- 1 evőkanál szálas fekete tea (vagy egy filter, de a filteres teákat eleve nem ajánlom)
- 2 kávéskanál kardamom
- 2 szem egész szegfűszeg
- 3 „szál” sáfrány
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 70 ml tej
- 2 szem csillagánizs (elhagyható)
Magas falú, hőálló edényben, tűzhelyen olvaszd fel, karamellizáld a cukrot, folyamatos kevergetés mellett. Mikor már felolvadt és kezd barnulni, öntsd rá a vizet. Vigyázz, hirtelen gőz fog felcsapni és megkeményedik a karamell, de hamarosan a vízben visszaolvad! Ezt követően add hozzá a tejet és a fűszereket (kivéve persze a teát), és pár percig főzd őket össze.
Amíg fő, helyezz teaszűrőt egy-egy bögrébe, tegyél beléjük fél-fél evőkanál fekete teát, majd a fűszeres-tejes vízzel öntsd teli a bögréket.
El is készült, miután már nem ihatatlanul forró, fogyaszthatod is! 🙂
Ui.: A fekete tea koffeint tartalmaz, ennek tükrében válaszd meg, hogy melyik napszakban fogyasztod! 🙂