Motorsportol.hu
2025. június 15, vasárnap
  • Login
  • Kezdőlap
  • F1
  • Irány az F1!
    • F2
    • F3
    • F1 Academy
  • Moto
  • Kamion Eb
  • Minden más
  • Retró
  • Fan Zone
    • Kvízek
    • Könyvek
    • Film/sorozat
    • Utazás
    • Receptek
    • Puzzle
  • Ajánló
  • Autó
  • Galéria
  • Csatlakozz!
  • Vásárlás
No Result
View All Result
  • Kezdőlap
  • F1
  • Irány az F1!
    • F2
    • F3
    • F1 Academy
  • Moto
  • Kamion Eb
  • Minden más
  • Retró
  • Fan Zone
    • Kvízek
    • Könyvek
    • Film/sorozat
    • Utazás
    • Receptek
    • Puzzle
  • Ajánló
  • Autó
  • Galéria
  • Csatlakozz!
  • Vásárlás
No Result
View All Result
Motorsport Online
No Result
View All Result
Home F1

F1-es futamra készülve: Emilia-Romagna régió kedvenc étele

Tajthi Andrea by Tajthi Andrea
2025.05.14.
F1-es futamra készülve: Emilia-Romagna régió kedvenc étele

Fotó: Tajthi Andrea

Az Emilia-Romagna Nagydíj kapcsán újabb „F1-es” receptet hozok. Bár korábban már mutattam egy ide illő süteményt, most egy olyan étel jön, amit valamennyire mindenki ismer, de van egy igazi, Emilia-Romagna tartományból származó verzió, amiben van egy pici csavar.

A Lasagne Verdi al Forno az egyik legismertebb és legkedveltebb olasz tésztaétel, amely az Emilia-Romagna régióból származik. Ez a régió az olasz gasztronómia egyik fellegvára, híres olyan ikonikus ételekről, mint a tortellini, a tagliatelle al ragù és a Parmigiano Reggiano (parmezán) sajt.

Ez is érdekelhet

Russell nyert, Antonelli először dobogós, a két McLaren mpedig ölre ment és az egyikük kiesett

Russell nyert, Antonelli először dobogós, a két McLaren mpedig ölre ment és az egyikük kiesett

2025.06.15.
Felvázolta Albon, hogy miért szenvednek a Red Bullnál a fiatalok

Felvázolta Albon, hogy miért szenvednek a Red Bullnál a fiatalok

2025.06.15.

A lasagne ezen változata attól igazán különleges, hogy zöld tésztával készül, amelyet spenóttal gazdagítanak.

A lasagne gyökerei az ókori Rómáig nyúlnak vissza, ahol egy hasonló, rétegezett tésztaételt készítettek, amelyet „laganum” néven ismertek. Azonban a modern, sütőben készült változat, amit ma ismerünk, csak a középkor végén alakult ki.

Miért zöld a tészta?

A Lasagne Verdi al Forno zöld tésztája az Emilia-Romagna régió gazdag mezőgazdasági hagyományaiból ered. A spenót hozzáadása nemcsak a tészta színét teszi különlegessé, hanem ízében is izgalmasabbá teszi. Ez a változat különösen ünnepi alkalmakra készült, amikor a friss, házi készítésű tészták kerültek az asztalra. Hát nekünk most az F1-es Emilia-Romagna Nagydíj az ünnepi alkalom!

Persze az olaszoknál is ahány ház, annyi szokás, így létezhet többféle változat, esetleg más arányokkal. De úgy gondolom, hogy az alábbi recept egészen autentikusnak mondható.

A ragu hozzávalói
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma aprítva
  • 500 g marha darálthús (sertéshússal is kivitekezhető)
  • 1 sárgarépa, aprítva
  • 1 szár zeller, aprítva (nem a zellergumó, hanem szárzellernek egy szára)
  • 2 szelet panchetta (kolozsvári szalonnával helyettesíthető, de akár el is hagyható)
  • 2,5 dl marha-alaplé (másféle húsleves alaplé is jó lehet)
  • 2 evőkanál paradicsompüré
  • 1 teáskanál oregánó
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Az olívaolajon enyhén pirítsd meg a hagymát, majd add hozzá a darálthúst. Kevergesd míg mindenhol „kifehéredik”, majd add hozzá a többi hozzávalót is. Főzd 2 órán át, de lehet hosszabb is a főzési idő, attól csak jobb lesz.

Amíg fő a ragu, készítsd el a tésztalapokat!

A tészta hozzávalói:
  • 140 g spenót
  • 280 g durumliszt (sima finomliszttel is jó, de a durumlisztből készült tészta kevésbé ázik át és lesz csirízes)
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál só

A hozzávalókból gyúrj tésztát (a spenót nedvességétől és a tojás méretétől függően még kellhet hozzá liszt). Ha ez megvan, tésztanyújtó géppel nyújts belőle hosszú, vékony tésztalapokat, amiket aztán kb tenyérnyi méretű négyzetekre vágsz.

Lasagne Verdi al Forno
Fotó: Tajthi Andrea

Ha nincs tésztagéped, akkor is kivitelezhető. Alapos lisztezés mellett nyújtófával nyújtsd a tésztát 1 mm vékonyra.
Ha nem akarsz tésztával vesződni, bolti, szárított lasagne tészta is opció, bár nagyon nehéz belőle zöld, spenótos verzióhoz jutni.

Itt fontos megjegyezni, hogy ha bolti, vagy szárított tészta mellett döntesz, akkor célszerű a lapokat picit előfőzni a rétegezés előtt. Friss tésztánál erre nincs szükség.

A béchamel mártás hozzávalói
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • fél liter tej
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szerecsendió

Olvaszd fel a vajat, add hozzá a lisztet, fél percig kevergesd (sűrű cucc lesz!). Ezt követően adj hozzá fél liter langyos tejet, sót és szerecsendiót, és kevergesd tovább, míg elkezd besűrűsödni, utána vedd le a tűzhelyről, hogy ne égjen le az alja.

Ha a ragu és minden elem kész, jöhet az összeállítás. Ehhez a mennyiséghez én kb 20×30 cm-es, magas való tepsit használtam, és 3 emelet lett belőle.

A tepsi aljára kenj egy kis mártást, ez segít, hogy majd ne ragadjon le a tészta. A vékony mártás rétegre jöhet egy sor tészta, aztán ragu, arra mártás, arra parmezán. Aztán újra tészta, ragu, mártás, parmezán. Ezt ismételgesd míg el nem fogy minden. Az utolsó tésztarétegre még mártás és parmezán kerül.

200 fokra előmelegített sütőben süsd 30-40 percig, míg megpirul a sajt a tetején!

Parmezán (Parmigiano Reggiano) helyett lehet olcsóbb, „olasz típusú” keménysajtokat is használni, a lényeg, hogy „olasz típusú” keménysajt legyen. Nyilván valójában olyan sajtot szórsz rá, amilyet akarsz, csak ne mondd el az olaszoknak! 😀

Tags: Emilia Romagna NagydíjF1Forma-1Imolalasagnerecept
Tajthi Andrea

Tajthi Andrea

Kb negyed évszázada vagyok F1 rajongó, nagyjából 12 éve pedig nem csak nézem, hanem írom is az autósport híreket. :)

Szerinted a McLarennek be kellene álnia egyik versenyzője mögé az egyéni viklágbajnoki cím érdekében?
241 Szavazat · 241 szavazat
Szavazok

Ajánló

Kiss Norbi értékelte a hétvégét és elmondta, mivel készül Hahn „ellen” – Videó

Kiss Norbi értékelte a hétvégét és elmondta, mivel készül Hahn „ellen” – Videó

2025.06.09.
Miért vált divatsporttá a Forma-1? A modern rajongói kultúra árnyoldalai

Miért vált divatsporttá a Forma-1? A modern rajongói kultúra árnyoldalai

2025.06.07.
Ma lett 75 éves a Forma-1, lássuk milyen volt a kezdetekkor!

Ma lett 75 éves a Forma-1, lássuk milyen volt a kezdetekkor!

2025.05.13.

TOP 5

  • Verstappen csapata csalt, ezért kizárták őket!

    Verstappen csapata csalt, ezért kizárták őket!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Verstappen megnevezte az öt legnagyobb Forma-1-es pilótát

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Megunta az ex-versenyző kritikáját Horner, így panaszt tett a Sky Sportsnál

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • „Le fogjuk szerződtetni Schumachert” – Briatore ironikusan válaszolt a pilótacserékkel kapcsolatos kérdésekre

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Halasztania kell a Mercedesnek Verstappen leigazolását, mert egy fontos részvényest ez bosszanthat

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Motorsportol

F1, F2, F3, MotoGP, Kamion Eb és egyéb motorsport hírek.

Mindenki motorsportol!

ADATBANK

Közösségi média moderálási alapelvek

Kapcsolat

Impresszum

RSS

ÁSZF

Adatkezelési tájékoztató

Szerzői jogok

Feliratkozás

  • „Paddock club” közösség
  • „Paddock news” lista

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • Kezdőlap
  • F1
  • Irány az F1!
    • F2
    • F3
    • F1 Academy
  • Moto
  • Kamion Eb
  • Minden más
  • Retró
  • Fan Zone
    • Kvízek
    • Könyvek
    • Film/sorozat
    • Utazás
    • Receptek
    • Puzzle
  • Ajánló
  • Autó
  • Galéria
  • Csatlakozz!
  • Vásárlás

© 2024 Motorsportol.hu

A szükséges sütik alkalmazása elengedhetetlen a honlapunk működéséhez. A weboldal böngészésével elfogadod a sütik használatát.